منظور از فیبروم رحمی یا فیبروئید رحمی ، شایع ترین توده های خوش خیم و غیر سرطانی می باشند که در فضای رحم رشد می یابند و بسیاری از بانوان آن را تجربه کرده اند. لازم به ذکر است که این نوع از بیماری های زنان می توانند در فضاهای مختلف رحم رشد کرده و سایزی متفاوت داشته باشند. اگرچه فيبروم های رحمی ، خطری برای سلامت فرد محسوب نمی شوند اما تشخیص زود هنگام آن ها می تواند در راستای پیشگیری از برداشتن رحم یا در اصطلاح هیسترکتومی بسیار موثر واقع گردد. دکتر مژگان دادگر یکی از بهترین جراحان و متخصصان زنان و زایمان تهران ، در ادامه جوانب مختلف این عارضه را بررسی می کند.
علل ایجاد فیبروم رحمی
هنوز علت دقیق و اصلی ایجاد فیبروم های بافت رحم مشخص نیست ؛ اما می توان گفت این عارضه به دنبال رشد بیش از حد سلول های عضلانی رحم و تحت تاثیر تولید استروژن زیاد ، پدید می آیند. لازم به ذکر است که برخی عوامل ، منجر به تشدید احتمال ابتلا این مشکل می شوند و فرد را در معرض مواجهه با آن قرار می دهند ؛ این عوامل شامل سابقه خانوادگی ، نژاد ، اضافه وزن و چاقی می باشد. تحقیقات و مطالعات انجام شده در این زمینه به فاکتورهای زیر ، به عنوان دلایل ایجاد فیبروم رحمی ، اشاره می کنند:
- تغییرات ژنتیکی : بسیاری از فیبروئیدها در ژن های خود دچار تغییراتی شده که باعث تمایز آن ها با دیگر سلول های رحم می شوند.
- هورمون ها : استروژن و پروژسترون ، هورمون هایی هستند که در طول چرخه قاعدگی ، به منظور آمادگی برای پروسه باروری ، موجب رشد غشاء رحم می شوند. به نظر می رسد که این عمل احتمال رشد فیبروم رحمی را نیز افزایش می دهد. فیبروئیدها در قیاس با دیگر سلول های رحم ، گیرنده های استروژن و پروژسترون بیشتری را دارا می باشند. فیبروئیدها پس از دوران یائسگی به سبب کاهش سطح هورمون ها ، جمع و کوچک می شوند.
- فاکتورهای رشد : عواملی که به حفظ و رشد بافت های بدن کمک می کنند ، می توانند بر پروسه تشکیل فیبروم در رحم نیز تاثیرگذار باشند.
تشخیص فیبروم های رحمی
پزشک متخصص زنان ، برای تشخیص فیبروم رحمی از چه راهکارهایی استفاده می نماید؟ به طور کلی ، متخصص زنان در صورتی که مشکوک به وجود این عارضه شود ، به منظور محرز نمودن وجود آن ؛ انجام سونوگرافی و ام آر آی را درخواست می نماید.
انواع فيبروم های رحمی
فيبروم های رحمی دارای انواع مختلفی می باشند ؛ که در ادامه به معرفی آن ها و شرح توضیحاتی مختصر پیرامون هر یک پرداخته ایم.
- فيبروم رحمی داخلی ( اینترامورال ) : این نوع از فيبروم های رحمی ، در دیواره عضلانی رحم ایجاد می شوند و کشیدگی و بزرگ شدن رحم را به دنبال دارند.
- فیبروم ساب سروز : فيبروم های رحمی ساب سروز ، غالبا در فضای بیرون رحم به وجود می آیند ( البته به آن چسبیده اند ) ؛ این نوع از فیبروم رحمی گاها سبب بزرگ تر به نظر رسیدن یک سمت رحم می شوند.
- فیبروم ساب موکوز : این مشکل در بخش داخلی حفره رحم پدید آمده و اغلب سبب بروز دردهای شدید قاعدگی و خونریزی های شدید می شوند.
- فیبروم پدانکوله : این نوع از عارضه ، در حقیقت مشابه فيبروم های ساب سروز می باشند ، با این تفاوت که دارای قاعده ای باریک و دراز یا اصطلاحا پدانکوله هستند.
علائم فیبروم رحمی
به طور کلی این توده ها با یکسری علائم خود را نشان خواهند داد که عبارتند از :
- نفخ و بزرگ شدن شکم
- احساس تکرر ادرار
- احساس خستگی و کسالت
- درد در حین مقاربت جنسی
- سنگینی و احساس پری و فشار در لگن
- پریودهای بسیار شدید و گاهی نامنظم
- گاهی اوقات سختی در دفع ادرار و مدفوع
عوارض فیبروم ها
هرچند فیبروم های رحمی ، به عنوان عوامل خطرساز شناخته نمی شوند اما می توانند با درد همراه باشند و باعث کاهش سلول های قرمز خون شوند. در این شرایط امکان دارد فرد خستگی ممتدی را تجربه کند.
فیبروم رحمی و بارداری
عموماً این مشکل ، با پروسه بارداری تداخلی ندارد. اما احتمال وقوع آن صفر نیست. همچنین احتمال دارد فیبروم های رحمی ریسک خطرات حاملگی را همچون دکولمان جفت ، محدودیت رشد جنین ، سقط جنین، زایمان زودرس و نازایی ، بالا ببرد.
درمان فیبروم رحمی در تهران
باید توجه داشت که درمان عارضه مذکور بر اساس پارامترهایی اعم از سن ، وضعیت سلامتی فرد ، تعداد فرزندان ( داشتن یا نداشتن فرزند ) و نیز سایز فیبروم در هر فردی متفاوت می باشد. یکی از شایع ترین سوالاتی که از سوی بیماران در رابطه با درمان فیبروم رحم مطرح است ؛ این است که آیا فیبروم با دارو قابل درمان است یا خیر ؟
در ویدئوی ذیل می توانید ، صحبت های دکتر دادگر بهترین متخصص زنان تهران را درباره فیبروم رحمی ملاحظه بفرمایید.
دکتر مژگان سادات دادگر متخصص زنان زایمان تهران در این خصوص چنین عنوان داشتند :
اگرچه درمان قطعی فیبروم ، جراحی می باشد ؛ اما به طور کلی هر نوع فیبرومی نیاز به انجام جراحی نخواهد داشت و بسته به شرایط بیمار ممکن است اصلا نیاز به درمان خاصی وجود نداشته باشد.
در مواردی که بیمار در دوران قاعدگی با درد یا خونریزی شدید مواجه است ، پزشک می تواند برای بیمار دارو تجویز نموده و او را تحت نظر داشته باشد. در موارد خاصی که بیمار ملزم به انجام جراحی باشد ، پزشک متخصص زنان باید با بیمار مشورت نموده و بیمار را در جریان این امر قرار دهد.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا هستند؟
وجود برخی از عوامل باعث می شوند که احتمال تشکیل فیبروم رحمی در یک فرد به نسبت فردی دیگر بیشتر باشد. چاقی مفرط و بالا بودن شاخص توده بدنی ، سابقه این بیماری در میان یکی از اعضای خانواده ، پریودی در سنین پایین و یائسگی در سنین بالا از جمله این فاکتورها هستند.
برای اتخاذ روند درمانی فیبروم رحمی ، چه مواردی باید مد نظر قرار گیرد؟
معمولاً متخصص زنان و زایمان برای آن که بتواند نوع درمان مناسب را برای فرد انتخاب کند و نتیجه ای مطلوب از آن بدست آورد باید پیش از برنامه ریزی روند درمانی ، موارد زیر را بررسی نماید:
- تعداد فیبروئیدهای داخل بافت رحم
- سایز فیبروئیدها
- محل قرارگیری توده ها
- علائم و نشانه های نمود یافته
- تمایل شما به بارداری
آیا می توان از تشکیل فیبروم رحمی پیشگیری کرد؟
به طور کلی نمی توان از وقوع این عارضه جلوگیری کرد. اما با داشتن وزن ایده آل ، داشتن رژیم غذایی مناسب حاوی آنتی اکسیدان و انجام معاینه لگنی به طور منظم، می توان ریسک وقوع آن را کاهش داد.
سلام .من یک توده هتراکو به ابعاد ۹۲×۷۳×۵۶میلیمتروحجم ۱۹۹سی سی درآندکس راست تا مجاورت فندوس رحم دارم مجرد و ۳۱ساله هستم به دلیل ترس از آسیب به رحمم ازجراحی ترس دارم .راه حل براک بذارید ممنون میشم