بی اختیاری ادراری یا فقدان کنترل مثانه ، یک مشکل رایج است که اغلب باعث خجالت افراد می شود. منظور از عدم کنترل ادرار ، نیاز فوری به دفع ادرار است که اغلب بصورت بسیار ناگهانی و شدید رخ می دهد ؛ به طوری که اغلب در مواقعی که فرد سرفه یا عطسه می کند به صورت گاه و بی گاه دچار نشت ادرار می شود. از آن جایی که این مشکل یکی از رایج ترین بیماری های زنان و حتی آقایان در سطح جهان می باشد دکتر مژگان السادات دادگر بهترین متخصص زنان و زایمان تهران توضیحاتی را در این خصوص بیان نموده اند که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
چنانچه بی اختیاری ادراری ، فعالیت های روزانه شما را تحت تاثیر قرار داده باشد و منجر به محدود شدن تعاملات اجتماعی تان شده باشد ؛ بدون تردید و تامل شما نیاز به مراجعه به بهترین و مجرب ترین متخصص زنان و زایمان تهران یا شهر محل زندگی خود خواهید داشت. به طور کلی برای اغلب افراد ، تغییرات ساده در شیوه زندگی یا درمان های پزشکی ، می تواند از شدت بیماری کاسته و حتی در مواردی منجر به توقف عدم کنترل ادرار نیز گردد و بدین ترتیب فرد توانایی بازگشت به امور روزمره را بازیابد.
متاسفانه این معضل اغلب در خانم ها دیده می شود و در نتیجه بانوان می بایست جهت رهایی از این مشکل به متخصص زنانی که در زمینه درمان بی اختیاری ادرار تجربه و تخصص دارد رجوع نمایند تا تحت درمان قرار گیرند.
تشخیص بی اختیاری ادراری
پزشک متخصص زنان در راستای تشخیص این اختلال ؛ در قدم اول ، علائم بیماری و سابقه پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار می دهد. لازم به ذکر است که بیمار ؛ با قرار دادن اطلاعاتی در خصوص علائم عدم کنترل درست ادرار ، ناراحتی ناشی از آن ، مصرف دارو و سابقه انجام جراحی ، حجم مصرف مایعات و همچنین سابقه ابتلا به دیگر بیماری ها می تواند پزشک را در تشخیص صحیح بیماری یاری کند.
به طور کلی جهت تشخیص قطعی بی اختیاری ادراری زنان ، پزشک متخصص انجام تست ها و آزمایشاتی اعم از آزمایش فشاری مثانه ، کشت ادرار ، آنالیز ادرار ، سونوگرافی ، سیستوسکوپی و نوار عصب مثانه را توصیه خواهد کرد.
رضایت بیمار از درمان بی اختیاری ادراری با لیزر توسط دکتر دادگر
انواع بی اختیاری ادراری
انواع عدم کنترل ادرار شامل موارد زیر است :
- بی اختیاری استرسی : عواملی اعم از سرفه ، عطسه ، خندیدن ، ورزش یا بلند کردن جسمی سنگین ، مواردی هستند که می توانند به مثانه فشار وارد آورده ؛ بی اختیاری را ترغیب کرده و موجب نشت ادرار شوند. تا جایی که می توانند شما را ملزم به دفع ادرار نموده و در صورت عدم دفع بهنگام ، سبب دفع غیر ارادی ادرار گردند. بی اختیاری ادرار استرسی ممکن است ناشی از یک وضعیت جزئی مانند عفونت یا بیماری شدیدتر مانند اختلال عصبی یا دیابت باشد.
- بی اختیاری سرریزی : مقصود از این نوع بی اختیاری ادراری ، دفع مکرر یا مداوم ادرار است به نحوی که فرد در هنگام دفع ادرار قادر به تخلیه کامل مثانه نمی باشد و پس از خروج از توالت باز هم احساس نیاز دفع مجدد خواهد داشت.
- بی اختیاری عملکردی : برخی مواقع اختلال جسمی یا روحی می تواند فرد را از به موقع رسیدن به توالت باز داشته و سبب دفع ناگهانی ادرار شود ؛ به این نوع از بی اختیاری ، بی اختیاری عملکردی گفته می شود.
درمان بی اختیاری ادراری در تهران
- رفتار درمانی : پزشک معالج بر اساس عملکرد مثانه ، نوع بی اختیاری ادرار را تشخیص داده و بیمار را ملزم به تخلیه مثانه در فواصل زمانی معین می نماید. ( تخلیه ادرار زمانبندی شده ) لازم به ذکر است که هر قدر کنترل مثانه از سوی بیمار افزایش یابد ، قاعدتا فواصل بین تخلیه ها نیز بیشتر خواهد شد.
- ورزش کگل : از دیگر روش های به کار گرفته شده توسط بهترین متخصص زنان و زایمان تهران در راستای درمان بی اختیاری ادراری ، می توان به تمرینات کگل اشاره نمود ؛ که منجر به تقویت عضلات نگاهدارنده ادرار می گردد.
- دارو درمانی : به طور کلی به منظور درمان بی اختیاری ادرار با الگوی مثانه بیش فعال ، درمان دارویی تجویز خواهد شد. توجه داشته باشید که در این نوع از بی اختیاری ادرار ؛ بی اختیاری فوریتی و تکرر ادرار ، ناشی از پیام های عصبی می باشد.
- نورومدولاسیون : در مواردی که بی اختیاری ادراری فوریتی ، به رفتار درمانی و دارو درمانی پاسخگو نباشد ؛ باید به منظور درمان بی اختیاری ادرار ، به تحریک آن دسته از اعصاب مثانه که از ستون فقرات خارج می شوند پرداخته شود.
- دستگاه های واژینال : ضعف عضلات کف لگن ؛ از جمله عواملی است که به بی اختیاری ادرار استرسی منتج می شود. در چنین مواردی با استفاده از پساری ( حلقه ای که در داخل واژن قرار داده شده و جداره های واژن و مجاری ادرار را تحت فشار قرار می دهد ) یا لیزر ، می توان موقعیت مجرای ادرار را تغییر داده و بدین ترتیب احتمال بی اختیاری ادراری استرسی را تقلیل داد.
- جراحی : بعضی از خانم ها خصوصا بعد از زایمان ، دچار جابجایی مثانه می شوند. در این موارد ، جراح و متخصص زنان با جراحی مثانه آن را به موقعیت اصلی خود بازگردانده و تثبیت می نماید.
بهترین دکتر برای بی اختیاری ادرار زنان
برای درمان مشکلات مثانه و درمان عدم کنترل ادرار می توانید به یک متخصص زنان و زایمان خوب در شهر خود مراجعه کنید. وی با بررسی علائم مشاهده شده می تواند مشکل شما را با روش های مناسبی مانند لیزر یا دارو درمانی رفع کند. یا ممکن است به شما توصیه کند مشکل خود را با یک اورولوژیست در میان بگذارید.
چه روش هایی برای تشخیص بی اختیاری ادار وجود دارد؟ علائم بالینی این بیماری مانند نشت ادرار در زمان خندیدن ، عطسه کردن و سرفه بیانگر این مشکل می باشد و از سوی دیگر مواردی مانند عدم کنترل ادارد یا عدم تحلیه کامل ادرار نیز از جمله مواردی که باعث می شود پزشک به وجود این مشکل مشکوک شود. پزشک برای تشخیص عدم کنترل ادرار بیمار ، معمولا علائم بالینی و وضعیت او را بررسی می کند و سپس از روش هایی دقیق تر و مناسب تر مانند تست نوار مثانه برای بررسی علل و میزان بیماری استفاده خواهد کرد. تست نوار مثانه یک آزمایش است که می تواند شدت بیماری و علت بروز آن را به درستی تشخیص دهد. با انجام این آزمایش می توان نوع بی اختیاری که استرسی یا اورژانسی یا لبریزی باشد را به درستی تشخیص داد و روش مناسبی را بر اساس شرایط بیمار انتخاب کرد.