پاپ اسمیر ، در حقیقت نوعی تست غربالگری است که به منظور بررسی سلامت دهانه رحم و تشخیص سرطان دهانه رحم و دیگر انواع بیماری های زنان مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع می توان گفت این تست دید سلول های دهانه رحم ، توسط نوعی میکروسکوپ با بزرگنمایی بالا می باشد که چنانچه طی آن نواحی یا نقاط مشکوک مشاهده گردد ، باید از آن نواحی بیوپسی یا نمونه برداری انجام شود و به منظور بررسی بیشتر به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود. جواب قطعی ، پس از دریافت نتیجه آزمایش انجام شده بر روی نمونه ارسال شده به آزمایشگاه ، مشخص خواهد شد و این نتیجه ، قدم درمانی بعدی را معین می کند. به طور کلی از سوی دکتر مژگان دادگر ، بهترین متخصص زنان شمال تهران توصیه می شود که همه خانم ها حداقل 3 سال بعد از اولین مقاربت جنسی خود ، نسبت به انجام تست پاپ اسمیر اقدام نمایند. طبق تحقیقات انجام شده ، توصیه می شود که تست PAP هر 1 تا 3 سال یکبار انجام پذیرد.

لازم به ذکر است که تست پاپ اسمیر در بانوان 21 الی 30 ساله ، به تنهایی انجام می شود و در خانم هایی که بیش از 30 سال سن دارند ، همراه با تست HPV صورت می پذیرد. در چنین مواردی در صورت منفی بودن هر دو تست ، این آزمایش باید هر 3 سال یکبار انجام گیرد و چنانچه پاسخ تست منفی بوده و پاسخ تست HPV مثبت باشد ، تست PAP باید هر 6 ماه تا یکسال انجام گردد. لازم به ذکر است این فرایند ، در صورت انجام به موقع و تشخیص زودهنگام می تواند از وقوع سرطان دهانه رحم در آینده پیشگیری به عمل آورد و همچنین انجام این تست غربالگری ، احتمال موفقیت درمان را نیز افزایش می دهد.
تست پاپ اسمیر چگونه است ؟
به منظور انجام تست PAP بایستی روی تخت ، بر روی کمر دراز کشیده و زانوها در حالت خمیده قرار بگیرند. سپس پزشک ابزار مخصوص بنام اسپکولوم را وارد واژن می کند. اسپکولوم دیواره های واژن را جدا از هم نگه می دارد تا بهترین متخصص زنان و زایمان تهران بتواند به راحتی دهانه رحم را رویت کند. وارد کردن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد احساس فشار در ناحیه لگنی شود. سپس ایشان با استفاده از یک براش نرم و یک ابزار کاردک مانند ، از دهانه رحم سمپل برمی دارد. عموما تست پاپ اسمیر چند دقیقه بیشتر زمان نمی برد و درد قابل توجهی در پی ندارد.
هر چند وقت باید تست پاپ اسمیر انجام داد؟
بازه زمانی انجام تست به فاکتورهای متعددی همچون سن ، وضعیت سلامتی و پرونده پزشکی و نتیجه بدست آمده از تست های PAP یا HPV قبلی بستگی دارد. خیلی از بانوان بعد از 65 سالگی دیگر به انجام این تست نیازمند نخواهند بود. به طور کلی به لحاظ سنی :
- افراد زیر 21 سال نیازی به انجام این تست ندارند.
- زنان 21 تا 29 سال بهتر است هر سه سال یک بار این تست را انجام دهند.
- بانوان 30 تا 65 سال هر 3 سال یکبار فقط باید تست PAP یا هر پنج سال یکبار co-test پاپ اسمیر و اچ پی وی را انجام دهند.
- خانم های بالای 65 سال اگر به طور مرتب تست های غربالگری قبلی خود را انجام داده و نتایج حاصل طبیعی بوده باشند ، همچنین ریسک سرطان دهانه رحم برایشان بالا نباشد ، دیگر به انجام تست PAP نیازی ندارند.
البته برخی شرایط باعث می شوند که بعد از 65 سالگی نیز به انجام این پروسه نیاز پیدا کنید ؛ این شرایط عبارتند از :
- ابتلا به ویروس HIV یا داشتن سیستم ایمنی ضعیف به سبب بیماری یا وضعیت های دیگر مثل شیمی درمانی قرار گرفتن در معرض DES (استروژن مصنوعی) هنگامی که فرد درون رحم مادر بوده این ماده احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را بالا میبرد.
- اگر پیش از این به سرطان دهانه رحم مبتلا بوده و تحت روندهای درمانی آن قرار گرفته اید.
- اگر طی یک پروسه هیسترکتومی کامل رحم شما خارج شده و سابقه بیماری سرطان دهانه رحم را دارا نمی باشید ، به احتمال زیاد انجام تست پاپ اسمیر الزامی نمی باشد.
انجام تست پاپ اسمیر برای چه افرادی ضرورت دارد ؟
همانطور که اشاره شد تست پاپ اسمیر نوعی تست غربالگری است. این تست برای همه خانم ها توصیه می شود که هر 3 سال یکبار انجام پذیرد ؛ اما در خانم های با شرایط ذیل ، این فاصله ها بنا به صلاحدید پزشک کم می شود :
- بانوانی که به عفونت و زگیل های تناسلی مبتلا هستند.
- خانم هایی اعتیاد به مصرف دخانیات دارند.
- زنانی که در سن پایین ازدواج کرده و مقاربت جنسی داشته اند.
- بانوانی که زایمان نداشته یا به طور کلی نازا هستند.
- خانم هایی که دچار بیماری ایدز هستند.
- زنانی که شریک جنسی شان ، پیشتر با فردی که به سرطان دهانه رحم مبتلا بوده مقاربت جنسی داشته اند.
- توجه داشته باشید که حدودا در 10% وراثت و ژنتیک ، می تواند عامل ابتلا به سرطان دهانه رحم باشد.
چه افرادی در معرض سرطان دهانه رحم هستند ؟
خانم هایی که از شرایط ذیل برخوردارند بیش از سایر خانم ها در معرض ابتلا به سرطان دهانه رحم می باشند و بهتر است نسبت به انجام تست پاپ اسمیر جدی باشند :
- بانوانی که سابقه ابتلا به این نوع از سرطان در خانواده آن ها وجود دارد.
- خانم های سیگاری و خانم هایی که اعتیاد به مواد مخدر دارند.
- بانوانی که در سنین پایین ازدواج کرده اند.
- خانم های مبتلا به نازایی و خانم هایی که اصلا زایمان نداشته اند.
- خانم هایی که همسر آن ها دارای شرکای جنسی متعدد است.
- بانوانی که خودشان دارای چندین شریک جنسی هستند.
- بانوانی که به عفونت و زگیل تناسلی مبتلا می باشند.
- خانم های مبتلا به بیماری های حاد عفونی نظیر ایدز.
آمادگی قبل از تست
- افراد از 48 ساعت قبل از انجام این تست ؛ نباید از داروهای واژینال ( کرم ها و ژل های واژینال ) استفاده کرده باشند.
- انجام این تست در ایام قاعدگی مجاز نمی باشد ؛ لذا افراد نباید طی دوره قاعدگی اقدام به انجام آن نمایند.
- از 24 ساعت قبل از انجام تست پاپ اسمیر ، داشتن مقاربت جنسی ممنوع می باشد.
- انجام این تست ، طی بارداری مانعی ندارد.
- در صورت نیاز به انجام تست PAP بعد از زایمان ، باید حداقل 2 ماه پس از زایمان نسبت به انجام آن اقدام گردد.
چه تفاوتی میان تست پاپ اسمیر و معاینه لگنی وجود دارد ؟
در طول معاینه لگن ، دکتر زنان از طریق معاینه لمسی ، رحم ، تخمدان و دیگر ارگان های دستگاه تناسلی زنان را بررسی می نماید. این طریقه معاینه در شناسایی هر گونه عفونت ، عارضه و سرطان ، در صورت قابل رویت بودن ، به بهترین متخصص زنان شمال تهران کمک می کند. امکان دارد پزشک زنان در حین انجام معاینه لگنی نیز تست STD ( بیماری های مقاربت جنسی ) را نیز انجام دهد. این تست لزوماً همیشه با انجام پاپ اسمیر همراه نیست.
تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریودی قابل انجام است؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای خانم ها به وجود آید این است که آیا آزمایش پاپ تست را می توان در زمان قاعدگی انجام داد یا اینکه بهتر است بعد از گذشت چند روز از پریودی اقدام به انجام این آزمایش کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم بهتر است آزمایش پاپ اسمیر را در اواسط چرخه قاعدگی خود ، بین 10 الی 20 روز بعد از اولین روز پریودی خود انجام دهید. پیش از انجام این ازمایش به هیچ عنوان از ژل های شستشو دهنده واژینال ، دارو های واژینال یا کرم های ضد بارداری ، فوم ها و غیره استفاده نکنید.
آیا انجام پاپ اسمیر درست پیش از قاعدگی مشکلی ندارد؟
وجود خون در نمونه آزمایش پاپ تست ، ممکن است موجب شود تا سلول های غیرطبیعی دهانه رحم پنهان گردند و به طور بالقوه منجر به یک نتیجه منفی کاذب شود. از همین رو پزشکان و متخصصان زنان و زایمان توصیه می کنند آزمایش خود را در زمانی که پریود نیستید انجام دهید تا نتایج دقیق تر باشند.
تست پاپ اسمیر برای تشخیص عفونت واژن
یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که زنان از متخصصان می پرسند این است که آیا با انجام این تست عفونت واژن نیز تشخیص داده می شود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم خیر ، اگر چه که این آزمایش یک پروسه بسیار مهم است که باید سالانه توسط زنان انجام شود ، اما معمولا پاپ اسمیر به عنوان آزمایشی برای تشخیص عفونت مهبل استفاده نمی گردد. برای اطلاع از روش های تشخیص عفونت و راهکار های درمانی آن می توانید به مقاله تهیه شده در این خصوص مراجعه فرمایید.
باسلام وخسته نباشید خدمت شمابنده قبلاً اچ پی وی داشتم ولی چند روز قبل آزمایش اچ پی وی ژنوتایپ وپاپ اسمیر به طور همزمان دادم که جواب آزمایش اچ پی وی ژنوتایپ منفی وجواب پاپ اسمیر طبیعی هستش میخواستم بدونم قبل از انجام نمونه گیری حتی اگر یکی از کارهای زیر را انجام داده باشم میتونه باعث منفی شدن آزمایش اچ پی وی من بشه درصورتی که هنوز اچ پی وی داشته باشم؟. خودداری از مقاربت و هرگونه فعالیت جنسی، دوش واژن یا مصرف داروهای واژینال یا ژلها، کرمها یا کف منیکش به مدت دو روز قبل از آزمایش
انجام ندادن آزمایش در دوره قاعدگی، البته آزمایش هنگام عادت ماهانه قابل انجام است، اما خارج از این دوره نمونه سلولی بهتری جمعآوری میشود.