بارداری یا حاملگی ، علیرغم این که تغییرات فیزیولوژیک متعددی به همراه دارد ، جزو شیرین ترین تجربیات هر زنی به شمار می رود. لازم به ذکر است اکثر تغییرات فیزیولوژیک ناشی از حامله شدن، خطری برای سلامت مادر و جنین در پی نداشته و از این رو غالبا بانوان باردار دوران حاملگی خود را به سلامت سپری می کنند. اما در برخی موارد این امکان وجود دارد که سلامت مادر و جنین در معرض خطرات جدی قرار گیرد ، لذا این مسئله مادر باردار را ملزم به رعایت مراقبت های دوران حاملگی زیر نظر دکتر زنان می نماید. دکتر مژگان سادات دادگر ، بهترین متخصص زنان و زایمان شمال تهران ، از بهترین متخصصان زنان استان تهران می باشند که شما بانوان محترم می توانید به منظور داشتن یک دوره بارداری مطلوب و زایمان موفقیت آمیز و همچنین دریافت عالی ترین خدمات درمانی و زیبایی زنان به مطب ایشان مراجعه فرمایید.
علائم بارداری
اولین علامت یا نشانه بارداری ، فقدان سیکل پریودی می باشد. از دیگر علائم حاملگی می توان به سستی و بی حالی بخصوص طی 3 ماه ابتدایی حاملگی و همچنین احساس خستگی و حالت تهوع اشاره نمود. درد در ناحیه سینه ها و نیز تجمع بیش از اندازه رنگدانه یا ملانین در بافت نوک سینه از دیگر علائم حاملگی می باشد. لازم به ذکر است که از ماه 4 الی 7 حاملگی علائمی ، همچون حالت تهوع و ضعف و بی حالی به تدریج از بین رفته و می توان گفت که مادران باردار طی 3 ماهه دوم حاملگی پرانرژی بوده و در وضعیت جسمی خوبی خواهند بود. توجه داشته باشید حرکت جنین در رحم و دست و پا زدن او در ماه 4 یا 5 حاملگی به وضوح برای مادر باردار ملموس خواهد بود. حتی برخی خانم ها ممکن است زودتر از این موعد ، حرکت جنین را در رحم خود احساس کنند. لازم به ذکر است حرکات جنین در ابتدا ممکن است تنها چند مرتبه در طول هفته احساس گردد ، اما پس از مدتی مادر باردار هر روز حرکات جنین خود را حس خواهد کرد. با فرا رسیدن هفته های آخر بارداری ، اندازه شکم مادر باردار بزرگ تر شده و وزن وی نیز افزایش می یابد. همچنین به دلیل فشاری که از طریق جنین به دیافراگم شکم مادر وارد می شود ، ممکن است مادر دچار تنگی نفس گردد.
حاملگی دوقلویی
بهترین سن بارداری
به گفته محققان بهترین سن برای باردار شدن ، اوایل دهه سوم زندگی یعنی 20 تا 30 سالگی می باشد ؛ چرا که در این بازه سنی ، بدن از لحاظ سلامت کلی بخصوص سلامت دستگاه تولید مثل ، در مطلوب ترین وضعیت به سر می برد. ضمنا از آن جا که در این سنین ، احتمال ابتلای بانوان به بیماری های مزمن تهدید کننده حداقل است. به جرأت می توان گفت که در صورت حاملگی در سنین 20 تا 30 سال ، هیچ گونه خطر جدی سلامت مادر و جنین را تهدید نکرده و احتمال سقط جنین نیز در این برهه سنی در حداقل ممکن خواهد بود. به طور کلی بهترین سن بارداری ، برای خانم ها زیر 35 سال و برای آقایان زیر 40 سال می باشد.
مشاهده سونوگرافی جنین سه ماهه
- خطرات حاملگی در سنین بالای 35 سال
حاملگی بعد از 35 سالگی می تواند مادر را در معرض مواجهه با فشار خون بالا ، دیابت بارداری ، محدودیت حرکت در طول دوران حاملگی و مواردی از این قبیل قرار دهد.
- ریسک حاملگی در سنین کمتر از 20 سال
توجه داشته باشید که طبق گفته بهترین دکتر زنان شمال تهران هر قدر حاملگی ، نزدیک به سن آغاز قاعدگی باشد ، احتمال این که کلسیم و آهن بدن مادر مکفی نباشد بیشتر است. لذا از آن جا که جنین جهت استخوان سازی و خونسازی نیاز به کلسیم و آهن دارد ، بدن مادر در سنین زیر 20 سال قادر به تأمین این منابع نبوده و در نتیجه مادر و جنین با احتمال ضعف استخوان و کم خونی مواجه خواهند شد. ضمنا لازم به ذکر است با توجه به این که رشد لگن تا قبل از 20 سالگی هنوز تکمیل نشده ، امکان زایمان طبیعی موفقیت آمیز در سنین کمتر از 20 سال بسیار ناچیز خواهد بود. باید توجه داشت که ریسک تولد نوزاد مبتلا به اختلالات کروموزومی در مادرانی که کمتر از 20 سال سن دارند ، به مراتب بیشتر است. همچنین ناگفته نماند در بارداری های زیر 20 سال ، احتمال مرگ جنین و مادر بسیار بالا خواهد بود.
انواع روش های زایمان
سزارین: امروزه تمایل مادران باردار، به زایمان به روش سزارین بسیار بیشتر از روش طبیعی می باشد. درحالی که پزشکان توصیه می کنند، جز در موارد ضروری این روش به کار گرفته نشود.
زایمان طبیعی: در زایمان طبیعی از تولد نوزاد ، مادر به سرعت بهبود یافته و روند رشد نوزادان و همچنین سلامت آن به نسبت عمل به روش سزارین بسیار بیشتر می باشد.
دوره های سه ماهه بارداری
سه ماه نخست: در این بازه زمانی بانوان باردار، دچار خستگی مفرط، استفراغ و تهوع، درد در تمامی نواحی پستان خواهند شد. تمامی این عوامل در سه ماه نخست در کاهش میل جنسی بانوان بسیار موثر می باشند.
سه ماه دوم: در این دوره تمامی احساسات و علائم در دوره سه ماهه اول بارداری با گذشت زمان کاهش یافته و فرد انرژی خود را به مرور به دست می آورد. نکته بسیار مهم در این بازه زمانی کاهش سقط جنین بوده که سبب بهبودی وضعیت جسمانی و روحی افراد می شود.
سه ماهه پایانی: در دوره سه ماهه پایانی بارداری به علت افزایش وزن بسیار زیاد، دچار درد در نواحی مانند لگن، کمر خواهند شد. در سه ماهه آخر مادر فشار بسیار زیادی را از جانب نوزاد، اضافه وزن، درد و نگرانی های دیگر را تجربه می کند، بنابراین باید توجه بسیاری به آن ها در این مواقع شود.
اهمیت مراقبت های بارداری
برای شما و فرزندتان بسیار مهم است که از ابتدای حاملگی تا پس از تولد مراقبت شوید. مراقبت باید شامل پشتیبانی و اطلاعات ، نظارت بر سلامتی شما و جنین ، شناسایی نیازهای پزشکی یا فردی باشد. مراقبت در دوران بارداری را می توان تحت نظر ماما ، پزشک یا بهترین متخصص زنان و زایمان تهران انجام داد. ویزیت های منظم نظارت بر پروسه حاملگی ، سلامت مادر ، رشد جنین ، بررسی فشار خون و سایر عوامل موثر بر سلامت این دوران بسیار مهم است. هر مرحله از حاملگی، مسائل و نگرانی های مختلفی را به همراه دارد. قبل از این که بتوانید از نوزاد خود مراقبت کنید ، باید از خود و فرزند متولد نشده مراقبت کنید.
صحبت های دکتر دادگر بهترین متخصص زنان زایمان شمال تهران با یکی از بیماران بعد از زایمان
تغذیه چه اهمیتی در بارداری دارد؟
رژیم غذایی مناسب علاوه بر آن که برای بانوان باردار حائزه اهمیت می باشد، غذای مورد نیاز کودک را هم تامین می کند، بنابراین باید توجه بسیاری به وعده های غذایی مادران باردار شود. به طور کلی بانوان در این دوره 9 ماهه بارداری باید 450 کالری بیشتر از یک فرد عادی مصرف کنند. توصیه می شود تنقلات، چیپس و پفک، نوشابه و مواد قندی تا حد ممکن در این دوران مصرف نشود و مواد غذایی سالم مانند حبوبات، سبزیجات و پروتئین جایگزین این دسته از مواد غذایی شود.
پروتئین: مصرف پروتئین تاثیر بسیار زیادی در رشد بافت های بدن و شکل گیری مغز نوزاد داشته است. و مصرف آن در مادران باردار سبب رشد رحم و پستان ها خواهد شد.
کلسیم: کلسیم یک فاکتور بسیار مهم در افزایش رشد استخوان های جنین بوده و مادران در دوران بارداری می توانند با مصرف این ماده مایعات مصرف شده بدن را تنظیم کند.
اسید فولیک: نقص لوله عصبی نوعی عارضه مادرزادی بوده که بر نخاع و مغز کودک تاثیر می گذارد. مادران با مصرف اسید فولیک می توانند از بروز این عارضه جلوگیری کنند.
آهن: آهن به همراه پتاسیم و آب به افزایش جریان خون کمک کرده و سبب بهبود اکسیژن رسانی در جنین می شود.
مراقبت های دوران حاملگی
- افزایش مناسب وزن در این دوران ، به رشد کودک کمک می کند ؛ اما افزایش بیش از حد یا کمبود وزن ممکن است منجر به مشکلات جدی مادر و کودک شود. اضافه وزن بیش از حد در دوران حاملگی، احتمال ابتلا به دیابت دوران بارداری و فشار خون بالا ، ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
- غذاهای سرشار از فیبر ، نوشیدن آب و فعالیت بدنی روزانه می تواند به جلوگیری از یبوست کمک کند. اگر سوزش معده دارید ، وعده های غذایی کوچک را در طول روز و به آرامی بخورید. در طول دوران بارداری از خوردن غذاهای پرادویه و چرب خودداری کنید و بعد از غذا خوردن زود دراز نکشید.
- از مصرف تنباکو ، الکل ، داروهای غیرمجاز و حتی حلال هایی ، مانند رقیق کننده رنگ و پاک کننده لاک ناخن در دوران بارداری ، به دلیل ارتباط آن ها با مشکلات مادرزادی ، سقط جنین و سایر نارسایی ها خودداری کنید.
- کمبود تیروئید ، می تواند روی ضریب هوشی کودک تأثیر بگذارد. تیروئید خود را در طول دوره حاملگی کنترل کنید.
- مکمل های دوران بارداری ، مانند ویتامین ها و مکمل های حاوی اسید فولیک نقش مهمی در رشد سلول های مغزی کودک دارند ، لذا مکمل ها را نادیده نگیرید. البته لازم است قبل از مصرف هر گونه مکمل ، با پزشک خود مشورت کنید.
- به مدت 20 دقیقه در روز مقداری آفتاب بگیرید.
مشکلات شایع زمان بارداری چیست؟
- تهوع و استفراغ: بروز این مشکل در بانوان باردار به علت تغییرات هورمونی بسیار شایع می باشد.
- سوزش سر دل: این مورد از مشکلات بارداری، در تمامی بانوان باردار رخ داده که در صورت کاهش مصرف کافئین، ادویه و غذای پر چرب و همچنین مصرف مواد غذایی با وعده هایی کوچک بهبود می یابد.
- پیکا:تمایل به مصرف مواردی که هیچ گونه ارزش غذایی ندارند، در این دوران به علت کمبود آهن، زینک و کلسیم در بانوان باردار افزایش می یابد.
سخن پایانی :
لازم به ذکر است حاملگی در سنین ذکر شده هرگز دالّ بر مواجهه با مشکلات جدی نخواهد بود ، بلکه حامله شدن در این سنین تنها سبب افزایش ریسک بروز خطر می گردد. بنابراین در صورت تمایل به باردار شدن و طی کردن دوران بارداری ساده و آسان ، حتما باید به یک متخصص زنان و زایمان خوب در شمال تهران مراجعه کنید و تحت نظر ایشان اقدام نمایید. به طور کلی بانوانی که تصمیم به باردار شدن دارند ، باید از 3 ماه قبل از آن جهت انجام مشاوره به دکتر زنان مراجعه نمایند و در صورت ابتلا به بیماری خاص یا مصرف دارویی خاص حتما پزشک خود را از این موضوع آگاه نمایند. عموما متخصص زنان و زایمان برای خانم هایی که درصدد اقدام به بارداری هستند ، علاوه بر معاینات و بررسی های بالینی ، تست پاپ اسمیر و آزمایشات مخصوصی را درخواست می کند.